Om Bruksrommet
Bruksrommet er et kunstnerdrevet visningsrom initiert av kunstnere ved Atelierhuset Tou. Bruksrommet er lokalisert i det nybygde Atelierhuset på Tou hvor 31 profesjonelle billedkunstnere og kunsthåndverkene har sine arbeidsplasser, samt Tou Trykk - grafisk verksted Stavanger, og en prøvesal for dans. Bruksrommet driftes i samarbeid med Tou.
Bruksrommet presenterer samtidskunst som kunstnerne ved Atelierhuset Tou finner aktuell. Samtidig er Bruksrommet et viktig sted for å synliggjøre det kunstneriske arbeidet til profesjonelle kunstnere i byen, da selve visningsrommet er plassert mellom de aktive kunstnernes atelierer. På den måten gir Bruksrommet en inngang til kunst, kunstneriske prosesser og arbeidsplasser.
Utstillingene programmeres av en prosjektgruppe tilknyttet Atelierhuset Tou:
Prosjektgruppe 2023: Tove Kommedal og Natasja Askelund
Prosjektgruppe 2020: Ingeborg Kvame, Evy Horpestad Tjåland, Linnea Calder og Mari Kolbeinson
Prosjektgruppe 2019: Tove Kommedal, Mona Orstad Hansen, Ingeborg Kvame, Evy Horpestad Tjåland
Prosjektgruppe 2018: Anna Ihle, Tove Kommedal, Mona Orstad Hansen, Ingrid Toogood
Utstillingenes varighet er en helg: fredag-søndag (vernissage torsdag kveld), med montering en uke før vernissage. Demontering skjer av kunstner i samarbeid med en kunstner fra prosjektgruppen etter stengetid søndag/mandag.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………
ARKIV UTSTILLINGER, TRYKK HER
Utstillingsprogram 2018
An Epoch of Rest
Georgiana Dobre (Ro) & Kjersti Vetterstad (No)
An Epoch of Rest inviterer publikum med på en reise inn i en fjern fremtid, langt utenfor vår tidsregning. Store endringer i klimaet har gjort jorden ubeboelig for menneskene slik vi kjenner de i sin nåværende form, men et menneskelignende vesen har funnet seg til rette under de ekstreme forholdene. På tross av sine menneskelige trekk, har vesenet ikke språk. Det har ikke noe forhold til sin egen historie eller noen tanker eller forestillinger om hvilken fremtid som kommer det i møte. Det simpelthen eksisterer i sitt eget her og nå.
Utstillingen består av to verk: Video og lyd-arbeidet An Epoch of Rest, samt performance med tittelen Exercise for Future/ Past Utopia.
Lydbildet er komponert av Irinel Anghel.
Om Georgiana Dobre & Kjersti Vetterstad:
Georgiana Dobre (Ro) er interdisiplinær kunstner med bakgrunn i dans og koreografi. Hun jobber hovedsakelig med performance og video som uttrykksform, og praksisen hennes beveger seg mellom samtidsdans og billedkunstfeltet. Arbeidene tar ofte utgangspunkt i kroppen som verktøy for meningsproduksjon - som bilde og representasjon, som identitetsmarkør, og som uttrykk for ideologi og sosiale konstruksjoner.
Kjersti Vetterstads praksis utforsker temaer som tid og forgjengelighet, spørsmål knyttet til identitet og fremmedgjøring, og grensene som definerer forholdet mellom menneske og natur. Uttrykket strekker seg fra det poetiske og undrende til samfunnssatire, og manifesterer seg i medier som installasjon, performance, lyd, video, foto og film.
Dobre og Vetterstad har flere samarbeid bak seg, men An Epoch of Rest er deres første separatutstilling som kunstner-duo.
An Epoch of Rest
Photo: Oddbjørn Erland Aarstad
An Epoch of Rest
Photo: Oddbjørn Erland Aarstad
13.09-16.09.2018
Hund om det
Endre Aalrust
«Kjenn Eder selv – vær ufruktbare og la jorden bli stille etter Eder»
Peter Wessel Zappfe , 1933
En nitrist flamingo, en kjederøykende pandamamma, en bipolar bjørn - utstillingen “Hund om det” gir et innblikk i et fargerikt men tragisk univers befolket nesten kun av dyr. Fraværet av mennesker til tross, Aalrust behandler ofte spesifikt menneskelige konflikter og emosjoner i malerier som på samme tid kan føles skamløst sentimentale og pinlig komiske.
Utstillingen Hund om det vil i tillegg til malerier også inkludere en ny essayfilm med materiale filmet i Japan og Argentina.
Endre Aalrust (f. 1973) er en billedkunstner og filmskaper bosatt i Berlin, utdannet ved Universitetet i Oslo og Kunsthøgskolen i Bergen. Han har gjort separatutstillinger ved bl.a. Bærum Kunsthall, Kunstbanken, Hamar, Grünerløkka Kunsthall, Erik Steen, Oslo , Daniel Reich Gallery, New York og Galerie Sandy Brown, Berlin. Arbeidene hans har også vært inkludert i gruppeutstillingr bl.a. ved Kunstwerke, Berlin, Fredric Snitzer Gallery, Miami, Silberkuppe, Berlin, James Fuentes Gallery, New York, Qbox, Athen, After the Butcher, Berlin, Pierogi 2000, Leipzig, Bergen Kunsthall, UKS, og Vigelandsmuset i Oslo.
Hund om det
Photo: Oddbjørn Erland Aarstad
Hund om det
Photo: Oddbjørn Erland Aarstad
Hund om det
Photo: Oddbjørn Erland Aarstad
06.04 - 08.04.2018
Cat Castle Mouse House
Mads Andreas Andreassen
Mads Andreas Andreassens utstilling Cat Castle Mouse House i Bruksrommet på Tou Scene består av et draperi av lin, pigment og olje montert på en metallramme, åtte oljemalerier på lerret og treplater i ulike størrelser.
Andreassen kombinerer konkret figurasjon og abstrahert romlighet. Felles for Andreassens arbeider er en interesse for det selvreflekterende ovenfor maleriet og det sosiale. Det kommer frem i Andreassens tegn og symbolmalerier. Han arbeider med maleri, grafikk, musikk og video. I visningsrommet stiller han blant annet ut et portrett av en mus, en gorilla og gris på camping.
- Jeg bruker materialer som jeg har for hånden. Det kan være materialer jeg ikke kjenner, så jeg klemmer og drar, børster og smører. Jeg bruker opp plass og pigment, men hva skal være hvor? De blir symbolske for meg, forklarer Andreassen.
Mads Andreas Andreassen (f. 1986, Lillehammer, Norge) er utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo, hvor han fullførte sin BFA i 2011 og ved Kunstakademie Düsseldorf hvor han tok sin MFA (2013). Andreassen arbeider med maleri, grafikk, musikk og video. Felles for hans arbeider er en interesse for det selvreflekterende ovenfor maleriet og det sosiale. Dette kommer frem i Andreassens tegn og symbol - malerier og hans pågående ss-video serie hvor han spiller sitt alter-ego ̈ImLikeanElephant ̈.
I tillegg til sitt kunstneriske virke er Andreassen initiativtaker og driver av Elephant Kunsthall, et visningssted for kontemporær kunst på Lillehammer. Andreassen er også styreleder i Billedkunstnerne i Oppland (BKO).
Cat Castle Mouse House
Photo: Oddbjørn Erland Aarstad
Cat Castle Mouse House
Photo: Oddbjørn Erland Aarstad
23.02 - 25.02.2018
It doesn't matter what I think about dark matter
Vilda Kvist (SE)
Sist sommer dro Vilda Kvist til en astrofysisk forskningsstasjon på Kanariøyene. Hun hadde med seg sine egne prinsipper for kunsten og for livet i møte med forskerne. Hadde disse feltene overhodet noe overlapping? Gjennom både astrofysikk og kunst forflyttes våre perspektiv. Men betyr det egentlig noe hva kunstneren tenker om mørk materie?
Til utstillingen på Bruksrommet viser Kvist skulpturen “The Achievement” og gjennomfører en performance basert på samtaler og intervjuer med astrofysikere på forskningsstasjonen. Performancen vil pågå fra vernissagens start og strekke seg gjennom åpningstiden for utstillingen. Kvist har utarbeidet en performance- komposisjon for tiden i Stavanger, der repetisjon, avbrudd og stemmen står sentralt.
Anna Ihle skriver om Vilda Kvist:
Nå åpner Bruksrommet på Tou Scene, og jeg er først ut til å invitere en kunstner hit. Jeg tenkte det var passende å invitere en kunstner som beveger meg, som flytter meg fra et sted til et annet. Som får meg til å se hvor stort livet er, hvor liten jeg er. Og hvor viktige fortellinger er. Jeg har begynt å gråte i møte med Vilda Kvist sine arbeider, for etterpå å føle meg smartere og større og mindre på samme tid. Jeg ble kjent med Vilda Kvist som kunststudent, og følte meg velkommen til kunsten hennes. Det var verk og fortellinger som var inderlige og dramatiske. Kunst som fikk meg til å føle at jeg var en del av noe viktig. Kvist har en evne i kunsten til å vise hvordan livet kan være filmatisk og stort. I sitt arbeid presenterte hun meg for en personlig barndomsopplevelse som fikk meg til å føle meg mindre ensom, paljetter og tårer, en lesbisk historie fra en annen tid som måtte fortelles igjen, et kor som satte spor og et politisk øyeblikk som jeg ikke kunne ta fri fra.
Vilda Kvist (f. 1979 i Gøteborg) har studert på Konstfack, Kungliga Konsthögskolan och STDH i Stockholm. Hun har tidigere vist og framført verk på blant annet Rekjavik Art Museum, The Living Art Museum (Reykjavik), Nau Gallery (Stockholm), Moriska Paviljongen (Malmø) og Gallery Kalnas (Vilnius).
It doesn't matter what I think about dark matter
Photo: Oddbjørn Erland Aarstad
It doesn't matter what I think about dark matter
Photo: Oddbjørn Erland Aarstad
It doesn't matter what I think about dark matter
Photo: Oddbjørn Erland Aarstad
………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Snorklipping og åpning av Bruksrommet
Photo: Oddbjørn Erland Aarstad